Wednesday, May 4, 2011

Membebel di petang hari

 Assalamualaikum.......
Hye kawan-kawan...hari ini tak ada apa sangat nak share..huhu...
Life macam biasa jer...
Tapi hari ni zaty, adik yana pegi belajar kereta, so Airis tinggal dengan ayahnya...
Husband yana kerja shift, minggu ni dia kerja malam...dia balik kerja pagi tadi, sempat la tido kejap..
Jam 1 tgahari zaty pergi belajar kereta, ayahnya la sambung mengasuh si Airis tu..
Ntah macam mana la dia jaga..

Last time, zaty pegi belajar kereta juga dari pukul 9 sampai pukul 12
Airis ayahnya jaga...hehe..
bagi mandi sume, bagi mnum susu dan tidurkan dia...
time adik yana balik, dia tengok airis tengah tido, tak pe la kan?ok la tu dia jaga...
jenguk-jenguk dalam buaian, tengok-tengok si airis tu pakai baju terbalik
hahahah..kau...butang yang sepatutnya dok kat belakang dah jadi kedepan..
gelak dia sorang-sorang...
bila bgtau kat hsbnd, leh plak dia nak cover "smart pe pakai camtu"..haha..
smart la sangat, kesian kat budak tu, dah nampak macam tercekik dah ha...

Hari ni tak tau la apa pulak yang jadi..tadi masa balik lunch kat rumah sempat menyusukan dia...
Cuma nak bagi dia tido je la, tadi pun macam nangis-nangis tak mau tido..
Alahai, ntah macam mana la kan.ntah tido ke tidak budak tu..
Harap-harap ok la kan..kena bagi jugak ayah dia mengasuh..
Bagi biasa kan diri mengasuh anak, apa-apa nanti senang..
tak de la nak mengharapkan mama dia ni je..

Husband yana pun sekarang ni dah ada peningkatan dalam mengasuh anak..Cewah..tetiba ayat skema lak...hihi...
Sebelum ni kalau tengok dia dukung anak macam pelik sikit..ala..gaya orang tak reti dukung anak la..
Pastu macam takut-takut..orang laki ni biasa la kan, ada setengah tu yang berani dukung baby, ada setengah yang tak berani..husbnd yana termasuk dalam golongan yang tak berani la..ngeh ngeh...nak bagi dia pegang pun, kena bagi elok-elok..kn duduk dalam posisi yang betul-betul, kalau tak mesti entah apa-apa je cara dukung dia..
Tapi sekarang ni improve dah, bagi p la macam mana pun..
mesti boleh amik...
dukung pun dah tak nmpak janggal dah..tambah pulak badan airis pun dah keras sekarang ni
berani la sikit

Lagi satu time basuh poo poo airis..
dia tak penah basuh poo poo airis..
bila airis poo poo jer mesti dia suruh mama dia ni yang setelkan
tapi ada satu hari tu, yana ni tak larat sangat...airis ni poo poo..
mintak hsbnd tolong wipe kn..mula-mula dia tak mau..
tapi bila yana buat tak tau je, dia pun terpaksa la buat..muahahaha
yana cakap la kat dia, belajar la buat..kalau tak belajar sampai bila nak suruh mama dia ni je yang buat
sekali sekala tolong la kn....

Yang paling best tu time dia bancuh susu airis ni...
hahahahahaha..gelak jap...
dulu dia bancuh susu 1 sudu, air sampai 3-4 camtu..
jenuh cair la..airis pun tak mau minum..
salah yana jugak la sebab tak ajar dia..
sebenarnya malas nak cakap banyak-banyak sebab mood dia pun tak ok masa tu
nanti cakap banyak-banyak, dia bebal plak..terus tak mau tolong bancuh..
pastu kadang-kadang tu bancuh susu tu panas sangat
banyak sangat air panas dia masukkan..
dah tu tak ke satu pasal nak sejukkan susu tu..
rendam dalam air sejuk...
yang si Airis ni pulak dah mengamuk-ngamuk nak susu
bagi susu badan pun dia tak mau
hisap lepas..hisap lepas..tak puas kot mayb susu tu lambat keluar
lagi satu yang lawaknya dia takut nak goncang botol susu tu nak bagi susu tu larut
yang kami ni tunggu la mana susu lambat sangat ni, jenguk-jenguk kat dapur...
cuba teka apa dia buat....hehe
-
-
-
-
-
-
-
dia masuk kan susu tu dalam cawan, then dia kacau dengan sudu..
hahahahhahahahahahaha
geli perut gelak...
masa ni adik yana yang nampak, dia yang bgtau...muahahahaha

So, yana pun pelan-pelan tegur dia..ajar cara yang betol...
amik masa la jugak
yela kan, kang berleter-leter...dia mengamuk pulak..

Tapi, alhamdulillah...
sekarang dah maju..
dah terer dah...

Terhutang budi jugak kat dia ni..banyak tolong yana..
walaupun selalu gaduh-gaduh....huhuhu
gaduh-gaduh manja, masing-masing nak kan perhatian...
biasa la tu, kehidupan rumah tangga ni..
tergigit lidah tu biasa la...eh, betol ke peribahasa yana guna ni..hihi..

Apa-apa pun...i lap u lah abg..hehe...
jangan nakal-nakal...
hehe...


Mama Airis With Love

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

1 comment:

:: Terima kasih atas komen anda :: ^_^
:: Feel free to komen lagi :: *_*

:: SEHATI SEJIWA ::

Daisypath Anniversary tickers

:: YANA JR. ::

Lilypie First Birthday tickers