Friday, April 29, 2011

Jumaat Yang Indah

Assalamualaikum pembuka bicara....syukur alhamdulillah aku masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi mu ini Ya Allah...

Hari ni hari Jumaat, penghulu segala hari
Marilah kita panjatkan kesyukuran pada Allah s.w.t atas segala nikmat hidup yang diberikan

Hadis Rasulullah yang diriwayatkan Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
Ada banyak hadis dan riwayat mengenai kelebihan hari Jumaat. yang bertujuan menceritakan ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam. Antaranya:  
  • Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat.
  • Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
  • Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.
  • Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
  • Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada Jumaat, mudah dimakbulkan Allah.


    Renung-renungkan dan selamat beramal...wasalam~~



    Mama Airis With Love 

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Thursday, April 28, 2011

Cerita hari Sabtu 23/4/2011

Hari Sabtu yang lepas adalah hari Walimatul Urus cousin Yana yang bernikah hari tu..boleh baca dekat entry nie..Tema baju pengantin merah mak ngah..muahahaha..Sabtu tu yana pun amik la cuti sebab eksited nak p kenduri..hehe..yang cam pelik sikit la, yana p kenduri tu pakai seluar..ngeh2..disebabkan oleh terdapat lemak2 degil yang bersarang di punggong ku ini mnyebabkan kain2 baju kurung yang ada ketat..korang ado??aku ado...hehe....kitorang sampai jam 12 lebih..masa tu pengantin pegi mekap..kenduri kawin mcm biasa la kan..orang datang makan2..tengok bilik pengantin...cousin yana ni tak ada buat pelamin..diorang punya kenduri simple-simple jer..lagi satu tak ada sapa yang nak handle..kalau ibu rumah tak ada susah sikit..tambah pulak, cousin yana ni muda lagi..masa kat kenduri tu ada la mak sedara yang tegur, nmpak kurus lepas dh bersalin ni..ms mengndung dulu, bdn punya la semangat..dia ckap "hang menten cm ni dah elok dah, kontrol makan tu"..hehe sengeh je la..

Si Airis ni macam biasa la..awal-awal je dia duduk diam..lama-lama dia mula start enjin la..mengantuk, nangis-nangis..last-last bagi kat mak tok dia, lena dlam pelukan mak tok dia...yana dan hsbnd balik awal sikit, awal pun tak awal sangat la, dalam pukul 3lebih mcm tu, selalunya kami akan tunggu sampai kenduri tu abis, n sampai siap2 kemas sikit2..untuk knduri adik beradik yang dekat je la..klau knduri orang lain, p untuk makan je la..takkan rajin sangat nak tunggu sampai abis kenduri...kn?kn?....Masa tu hsbnd ajak pegi Penang..nak tengok kedai yang jual ikan,binatang-binatang yg lain, accessories binatang2 tu, aquarium sume la..hsbnd yana ni mcm biasa la..nak tengok ikan kelisa je la..taksub sangat ngan ikan kelisa dia..on da way pegi sana Airis ni tdo je la..ms kat sana bila tengok ikan ke kucing ke..cakap la kat Airis "see, fish"..."there is a cat"...hahaha..tetiba jer eksited nak mengajor anak dengan english education..mcm la Airis ni faham..mama yang nak cakap ni pun tergagap-gagap..kih kih...dia punya tengok sampai terjegil-jegil bijik mata..kami pegi penang ni ngan sorang kwn hsbnd..dia ada la bli barang2 utk ikan kelisa dia..kami xde beli apa2 pun..juz ronda2 jer..tp yang geli nyer kn..bila tengok kucing yang tak ada bulu..eiii...licin jer kulit dia..dah rupa mcm b.a.b.* pun ada..huhu..datang dari mana pun tak tau la..pastu ada la lagi kucing2 yang comel..pastu hsbnd yana ckp "abg nak beli kucing ni la letak kat rumah", yana"eii...xmau, xsuka kucing..(sebenarnya takut kucing..hehe)..cuba kalau org sua kucing, mau melompat...eii..xmau la..yana berkongsi rasa takut kat kucing ni dengan adik yana..wani..dia pun penakut gak..tp lgi penakut dari yana kot..


Kadang-kadang kalau balik kampung..ada la kucing, saje la wat hint kat sapa2, konon nak suruh orang tu baling kucing (cam kejam sikit la) kat wani tu, saja nak tengok wani tu menjerit terlompat2...sekali tu bila depa baling..sekali dengan yana melompat..haha..lawak2..ada hati nak sakat orang, padahal diri sndiri pun penakut..eceh..dah lari topik ni..melalut sampai ke kucing..huhuuu...



Layan je la...hehe..


Ni ada sikit gambar...
Zaty, Yana, Kinah (Pengantin) nWani (penakut kucing)

 Konon-konon cun la tu..muahhaha...

 Airis yang kepenatan memasak..haha..sampai tertido..

 dengan harapan dia tdo lama la...huh..kejap je tdo.

 masa ni dh nk terjaga dah...tepuk2 bagi dia lena balik...last-last
-
-
-
-
hamek kau..dah terjegil...


 siap bleh senyum lagi tue...puas dpt tdo walaupun sekejap..

 sengeh....

 Airis with m.lang

 One Family

 Introducing my sister Niza with her daughter Nur Qaireen Aqilah

 Pandai la dok sengeh...pok amai-amai...

Sengeh lagi, geram tengok dia..dah la putih, bulat plak tu...








Mama Airis With Love

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

dia buat lagi!!!...

Malam tadi dia buat lagi..kali ni lagi hebat..kul 5.30 baru nk tido..huhu..hari yang sebelum ni pun sama..sapa yang tak baca lagi..klik sini...Airis..Airis..mentang-mentang la dia dah puas tido...malam tadi lepas ayah dia balik kerja, pukul 8 lebih ayah dia ajak keluar jumpa member dia, ada hal nak bincang..kami pun ikut la sekali..mesti la nak ikut kn..takkan nak dok kat rumah jer..boring woooo...sume berkumpul dekat McD Auto City Juru...Airis ni mula-mula elok jer, tapi masa on da way tu dia dah bantai tdo sedas...hehe...kat McD tu ada Tv tengah pasang perlawanan bola, Airis ni punya la kusyuk tengok, sekali ngan mulut muncung-muncung dok huu...huu...tiba2 pretttt....dia "iyak" la pulak..alahai Airis ooiii...kat tempat cmni pun hang nak melepas..nasib ada toilet..ms tgh basuh punggong dia, kena plak ngan air sejuk..apa lagi..melalak la..haha...nasib kat McD tu cam bising sikit, tak dengar kot suara dia..dah setel tu..kami pun dok je la tunggu sambil makan2..sementara ayah dia dok wat discussion..huhu..Airis dok tak diam, sat berdiri, sat duduk...pastu masuk penumbuk dalam mulut, hisap2 jari...abis "berlemoih" anak mama ni..dah lama tunggu, dia start la meragam, nangis2..bagi susu dok gigit2 puting plak..mengantuk kot...dukung dia sambil tepuk2..akhirnya lena di pangkuan mama...hehe...dalam pukul 11lbih baru la ayah ajak balik..tangan mama dah lenguh2 dh ni..dah sampai rumah pun Airis still tdo..mama dah lega la...bleh la mama tdo ngan aman...dah tdo tu, tiba2 pukul 1.30 si Airis ni bangun la plak...alahai Airis..bagi susu mama, Airis tak mau..tak puas la kot..mama tengah mamai2 ni bancuh susu..ms tengah suap susu pun, botol bleh terlepas dari tangan..haha...mcm besa la dia..pastu dok sengeh2 la..sembang sorang2...ayah sedap je tdo..last2 tu tak tahan sangat, kejut ayah dia.."jaga la dia sat, nk tdo plak..huhu"...mama tdo pun tak lena..ayah bukan nak bagi dia tdo, bleh plak dok menyembang...bila masuk dia dalam buaian, ayoyo!!...menangis macam sakit sangat2..mama dh cuak dah, ada tersilap kat mana2 ker..angkat2 je, trus senyap...saja la Airis ni.haishhh...
dah 5.30 baru start mengantuk n tdo...dah pagi, bleh plak bangun sama ngan mama..mama ingt dia nak tdo lama...Airis..Airis..awat la susah sangat nak tdo malam sekarang ni...

Nanti mama tahan tak bagi tido baru tau...hehe..kejam sungguh..

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Wednesday, April 27, 2011

Jam 4 Pagi....

Sudah dua malam berturut-turut pukul 4 lebih baru Airis ni nak tdo...mata mama ni dah macam panda dah..dia tak tdo bleh plak dok sengeh2 ngan orang..yang mama ni mengantuk gila babas dah..jelesnyer tengok ayah nyer nyenyak je tdo..selalunya Airis akan tdo lepas mandi pagi...pastu bangun dalam pukul 11 mnum susu, main-main...bila mama balik lunch time, menyusu kan dia sikit, main-main then tdo...petang dia bangun, mandi dan minum susu...time maghrib camtu dia akan tdo balik..dalam pukul 9 atau 10 dia akan bangun...pastu akan masuk tido ngan mama..masa ni la masa yang mencabar bagi mama nak tdo kan dia..haishh..Airis dah pandai sekarang ni...tak nak tdo dalam buaian time tdo mlm..masuk je buai..nangis2..bila angkat jer, sengeh2...time ni la dia nak main2, sembang2..Airis rindu mama eh..siang2 mama kerja xleh main ngan Airis..malam2 baru leh main2 ngan Airis..bila mama ngantuk sangat, mama biar Airis main sorang2..bila dia rasa tak ada orang main ngan dia, start la dia nangis2..mama yang ngantuk ni..bangun la dukung dia.2, 3 kali jadi camtu..tengok2 jam dah pukul 4lebih..biar btol..esok mama nak kerja ni..last2 masuk dia dalam buaian, ckp kat dia "Airis tdo yer, esok mama nak kerja ni..." maybe dia pun dah start mengantuk, akhirnya Airis pun melelapkan mata..lega mama...mama pun boleh tdo..tup2..kejap je dah pagi..berat nya mata ni..bawak kereta pun rs nak terpejam je mata ni..sampai ofis...kwn tegur.."Ayoo yana,mata u manyak itam"..."hmm..pukul 4 bru saya tido"...malam ni jangan buat lagi yer Airis..mama ba bab nnt baru tau...
Sayang Airis...

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Friday, April 22, 2011

Model tudung keluaran AIRIS Muslimah....

Airis sekarang dah jadi model tudung muslimah....hehe...

Xde la...hehe..

Sebenarnya ni kerja mama, mak njang dan mak lang airis la ni..hehe..malam tadi punya cerita...ntah cmne ntah mak njang dia...
-
-
mak njang--"haa..kita bagi dia pakai tudung"
mak lang -- "hg amik la tudung yana, yang kecik tu (inner).."
mama airis ---"woi, hgpa ni tak dak keja la tu...seksa anak aku..."
last2 mama dia pun join sekaki....


*harap maaf, kualiti gambar kurang memuaskan..sbb guna fon je+airis ni asyik bergerak2..pusing kiri kanan..hehe
-
-

  
muka nak menangis...


 "hangpa wat apa kat aku ha?"..garangnya muka...

 ni lepas masuk bilik mak tok, konon nak tunjuk kat mak tok..
-wat muka sedih plak..

 dah mula rasa rimas...mula2 senyap ja...hehe

 nak nangis...."mek....=( "....uhuk..uhuk...

last picture...pastu tarik tudung..terserlah la kepala yang dogol xdak rambut...hehe..
rambut jenis halus dan lambat tumbuh...




..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

JAHIT MENJAHIT...

Hari ni keje saya menjahit di ofis...yer..menjahit..bukan wat keje sgt pon..haha..time bos ada buat la kerja..bl dia balik ja..saya sambung menjahit..hari ni dia balik awal la pulak, kalau tak, dia ada kat ofis sampai petang...apa yang saya jahit?hehe...jeng..jeng..sebenarnya kat ofis ada tiga orang kerani..melayu, india n cina..1 MALAYSIA la kata kn...kerani yang cina ni ada masuk "belly dance"..alaaaa...dancing yang banyak guna pinggul tu..golek2 punggong...so, baju dia hanya pakai bra, skirt n belt jer...untuk belt dia tempah kat orang..n dia sndri yang akan jahit manik2 bagi cantik..tp dia xreti jahit..saya ni berminat jugak jahit2 ni...cuba la tolong dia sikit2...tp arini tolong dia jahit banyak...hehe..sampai la siap 98%...jahit dia bkn ssh sgt pun...jahitan yang senang jer...

Ni la hasilnya selepas beberapa jam menjahit....


PANDANGAN HADAPAN 
*yang juntai-juntai tu, bila goyang2 punggung, dia pn goyang sekali, so akan nampak cantik la...arini jahit yang juntai2 tu je...hehe..yang manik keliling bunga tu siap beberapa hari yang lepas.....

PANDANGAN BELAKANG

Walaupun xde la secantik orang professional menjahit, tapi my fren tu sangat la teruja dan eksited....
"ayoo...yana, cantik la..saya suka...nanti mesti kawan saya tanya, sapa jahit???..."..saya hanya senyum je la..xde la pandai jahit sangat pun..boleh la sikit2...

Pakaian diorang ala-ala camni la...




Ok..kerja saya dah siap hari ini..tunggu masa nak balik jer...hahaha...gila senang hati...hehe









..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Thursday, April 21, 2011

PANAS!!...PANAS!!..hati terbakar...!!

Arghhh...ada sesuatu yang membuat kan mama airis panas arini...tensen2...masa balik makan tengahari kat rumah tadi..ada sesuatu yang telah berlaku...tp xleh cerita kat sni takut nnt mengaibkan org..terpaksa la rahsia kn...
TAPI 
xleh nak rahsiakan rasa geram kat hati ni...nak luahkan jugak dekat sni..........tapi luah camni je la..nak cerita....xsesuai kot....  
-
-
-
-
 

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

HAPPY BIRTHDAY YG KE-3 BULAN

Tanggal 20/4/2011 adalah hari lahir NUR AIRIS QAISARA yang ke-3 bulan...sekejap je rasa...teringat balik masa mengandungkan dia, melahirkan dan menjaga dia...alhamdulillah selepas 5bulan berkahwin, mama disahkan mengandung..selepas habis belajar hampir setahun mama tak kerja..mama dok rumah jaga paksu airis dan pakcik airis sebab diorang masih bersekolah..mama la yang kejut diorang pergi sekolah, kemas rumah dan masak..(mcm suri rumah dh rasa)..sebab mak tok dan tok wan airis kerja...diorang tender kantin kilang..pagi2 dah keluar pergi kerja..petang baru balik...lepas kawin pun mama tak kerja lagi...mungkin rezeki lepas kawin, 10.4.2010 mama diterima bekerja...

Sebelum dapat kerja memang mama x bersedia nak dapat anak lagi..memang mama merancang masa tu..yela, bila dah ada anak mesti belanja semakin bertambah…mama plak x kerja, harap gaji ayah je la..tu pun kadang-kadang tak cukup..yela, gaji ayah x la besar sangat, cukup la untuk menampung mama dan ayah berdua.tu pun mama dan ayah tinggal serumah dengan mak tok dan tok wan..bila dah dok dengan diorang xnak la di katakan menumpang..segala barang-barang dapur mama dan ayah yang beli..sebagai tanda berterima kasih sebab bagi kami tinggal kat situ..yela, dah la dok free tak payah bayar sewa.so, bl wat cmtu kurang la sikit beban mak tok n tok wan..sebenarnya mama dan ayah teringin nak tinggal rumah sendiri..tapi tak mampu lagi..sekarang ni pun ayah dalam proses nak beli rumah…rumah kos rendah je la yang mampu…

Bila je mama dah start kerja, mama mula rasa bersedia nak ada anak..walaupun gaji mama sebagai kerani masa tu sikit jer..tapi mama yakin bl dah ada anak, rezeki anak tu ada..walau susah mcm mana pun..duit untuk anak tetap ada…sebulan lepas mama kerja bersamaan 5 bulan selepas kawin…mama rs xsedap badan, satu hari tu, mama rasa macam nak pitam masa balik untuk makan tengahari..tp masa tu mama x syak apa2 lagi..

Sampai la period mama lewat seminggu…kira dalam bulan 4 tu period mama x datang…
Mama dah macam dapat rasa mama pregnant..mama ada la bgtau kawan mama, auntie dilaila n auntie ain..diorang yang eksited sruh p check kt doc…mama pun bgtau ayah pasal tu..ayah pun eksited sangat2..satu hari tu mama dan ayah pergi bli pregnancy test kat tesco…mlm tu jugak mama test, ayah eksited tggu mama kat luar toilet, tp ada kesilapan sikit..sok nya mama check lagi skali..tup..tup..kuar 2 line merah….baca instruction dia..2line mksudnya +ve…mama tunjuk kat ayah…ayah seronok sangat..senyum je dia..mama pun trus msg kakak mama aka mak long airis, dan kawan2 mama yang eksited tu..diorang sume wish tahniah kat mama..mama pun seronok sangat2…tp mama x bgtau kat mak tok n tok wan lagi..sebab mama malu..hehe…tapi mama ada la cakap sambil berkias2..”pasni bertambah la cucu mak tok n tok wan”..xtau la diorang paham ke tak..last2..ayah yang bgtau kt diorang mama pregnant…tp masa tu mama xyakin lgi..nk confirmation lagi..mama p klinik plak…check air kencing…hehe..+ve jugak..sah…confirm…airis sedang membesar dalam perut mama…masa tu kandungan mama dah 6minggu…bermula la fasa baru dalam hidup mama…ada benih yang sedang membesar dalam perut mama…benih hasil cinta mama dan ayah….anugerah yang terindah dari yang maha esa….alhamdulillah...syukur..terima kasih atas anugerah yang kau berikan pada ku....



Will be continue…….

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Wednesday, April 20, 2011

MILO OH MILO.....kembang tekak dh ni

Jumpa article ni kt facebook....
""N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah x rasa daging cacing?????. ..mesti kenkawan selalu minum milo kan .....yes. .daging cacing telah di campur dengan serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer…
Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia… wallahhualam…""
 Waaaa.....=( sebelum baca article ni bos ada suruh orang beli makanan untuk semua pekerja..bos baik hati suka belanja orang makan...pastu i pn order la MILO AIS dan bihun goreng...lepas jer order i pn bk la facebook....tengok2 ada article ni..baca..baca...tup nmpak perkataan MILO..gulpp..baru je order milo...
Huhu....tetiba rs kembang tekak...pas makan bihun tu, nk mnum air tu rs cm kembang tekak...tp nk mnum gak...sbb teringin...telan la sket...wekkk...rs kembang tekak...pasni tak mo mnum milo dah..huhu....
..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

GURU MEDIA MRSM

Jumaat 15/4/2011

Hari jumaat baru2 kat tempat keje off la hp kejap sebab nak transfer gambar..dalam kul5.30 sblm balik baru on hp...
tengok2  ada dapat SMS ni
You have 1 missed call
(1) +604477**** since
04:12pm 15.04.11
selalu kalau dapat msg cmni mls nk call balik..tapi hari tu tetiba rasa nak return call...so, ms dalam keta call balik no tu...
then...

mama airis : hello...ni kat mana?
+604477**** : ni mrsm pengkalan hulu..
mama airis: ooo...tadi ada call saya tak?nor ilyana...
+604477**** : hmmm...ada apply untuk cikgu ganti tak?
mama airis: cikgu ganti xde apply..tp apply untuk guru media...
+604477**** :oooo...ni en.alias kot yang call...dia cari cikgu ganti untuk guru media, ganti cikgu bersalin 2bulan...
mama airis: ooo..yeke...so, nk wat cmna yer?
+604477**** : ok xpe...nnt try call en. alias..ni no nyer...014*******
mama airis: ok2 xpe2, nnt saya call dia...terima kasih yer...
+604477**** : sama-sama....


sampai je rumah..bagitau la dekat hsbnd pasal hal tu...dia pun cakap susah kot sebb ganti je..dalam pukul 6.30 dapat call dri no yang tadi...

+604477**** : hello...ni nor ilyana ke? (dalam loghat kelantan)
mama airis: yer saya...
+604477**** : saya en.alias dari mrsm pengkalan hulu...saya telefon tadi xdapat..
mama airis: hehe..yer td hp ter"off"....padahal sndri yg off kn hehe...
+604477**** : ni cmne ni?mmg graduate dalam library ker?
mama airis: yer2...saya graduate dalam library...
+604477**** : boleh x hantar resume kat saya...tp sblm tu nk tny..dh kerja ke blum?
mama airis : a'ah saya dah kerja...kerani jer...
+604477**** : ooo..cmna yer?ni nak cari cikgu ganti jer...2bulan jer..
mama airis: tu la, saya pn ada fikir jugak..2bulan je kan...encik ada panggil org lain datang interview tak?ke encik memang nak saya jd cikgu ganti tu?...cewah perasan la kejap..hehe
+604477**** : saya ada tengok resume kat sni..ada 3orang saya panggil...tp yg dekat pn sume area padang serai, lunas ni tempat aku la ni...sanggup ke nak berulang?
mama airis : kalau dari kulim ni pegi sana berapa jam yer?
+604477**** :dalam sejam lebih la...saya tengok ni pun ada yang dah berkahwin...
mama airis: saya pun dah kawin..sambil senyum cam kerang busuk..hehe
+604477**** : tu la, sanggup ke tinggal?
mama airis : xpe la..camni..saya pergi je dulu interview...cmna?
+604477**** : ehmm...xpe la...pikir dulu..pikir dulu...nanti ahad ke isnin ke call saya..ni no saya...014*******
mama airis : ok2...terima kasih...=)

dok pikir2 cm nak pegi pun ada...sebab mcm berminat la jugak..memang dah apply untuk guru media ni..tp dpt interview yg ganti la plak..kalau yang tetap ok gak...
klau terima nanti....kaaalaaaau la dapat..tu pn kalau lpas interview dia.pas 2bulan nak kena pegi cari kerja lain plak...pastu selalunya gaji untuk cikgu ganti ni selalu dapat lambat..hmmm....rasa mcm nak minta jer cuti 2 bulan tanpa gaji kat bos..pas 2bln leh keje sni balik..haha..idea gila.hehe...tp baru je cuti bersalin 2bulan aritu..
mcm2 bermain di fikiran pro n cons dia...

last2 sampai hari ni x call2 pn en.alias tu lagi..huhu...cm takut je nk ckp ng dia..padahal org nya ok jer.baik sgt...mama airis ni mmg penakut sikit bab2 nak call orang ni..huhu..

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Tuesday, April 19, 2011

~~ JANGAN PERNAH BERUBAH ~~

Biarkan waktu teruslah berputar
Ku cintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas tuk bertahan
Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan

Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan air mata
Kekecewaanku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya
 
 
 
 
=(

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Sunday, April 17, 2011

BLOG OH BLOG....

Hehe...hari ni punya keje dok godek-godek blog ni..sat tukar gambar tu, sat tukar gambar ni..besa la kn, org baru belajar..kena nk kerja kuat sket..bru la dpt blog yg cantik cam blog orang lain..=)
pada kwn2 yang tgk ada bnda2 dlm blog ni sama cm blog korang, jgn la marah..berkenan tgk..tu yg usaha cr nk letak dlm blog sndri..sharing is caring kn?
..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

AKAD NIKAH COUSIN

16/4/2011
Sakinah dan pasangan nya Yusri telah selamat diijabkabulkan..Alhamdulillah...
My cousin is Sakinah..dia ni anak bongsu Arwah Mak Njang yg pertama (4org anak)..Pak Njang dh 2kali kawin, dua2 isteri dh meninggal dunia...Mak Njang yg pertama meninggal masa mama airis kecik lg..mama airis pn xpnh tgk dia..kecik2 pnh tgk kot, tp skng xtau cmna rupa dia..M.njang yg kedua plak meninggal thun lepas beberapa hari sebelum puasa..ms dia sakit tu dia cm dh leh tau umur dia xpanjang..dia selalu ckp kt org yg melawat dia "ntah2 xsmpat nk puasa"..takdir tuhan, dia meninggal 2, 3 ari sblm puasa...AL FATIHAH utk kedua2  arwah M.njang yg telah kembali ke rahmatullah...sekarang ni P.njang dlm proses nk kawin lg..hehe..dh bertunang pn ngan org Lahar Yoi..anak dara..=)..cadang-cadang bulan 6 ni kot nk kenduri..selesaikan kenduri anak dl..kenduri si Sakinah ni mggu dpn 23/4/2011...

Semalam lpas blik keje (half days) trus bersiap nk p umah P.njang...siap beg & susu si kecik airis, mkn sket, start enjin trus vrrooooommmmm bertolak ke umah P.njang..mama airis pegi dl ngan adik n mak sbb abah nak solat zohor dulu..(ayah airis x ikt sbb ada kerja kt tmpt lain) kami ni pegi awal sebab nak tolong apa2 yg patut..sblm pegi tu si airis tgh tdo, pas dia bgun bg dia hisap susu sket, bagi mandi n siap kn dia..so, ms dlm keta si airis ni cam mengantuk lagi..tp sempat senyum2 n gelak2 ngan mama...Comel Airis..hehe..So, bl dh sampai org x ramai pun sebab diaorang wat kecik2 je, jmput adik beradik je..mula-mula xde keje sgt nk wat, dok je la main2 ng airis...lama2 dia pn dh cm merengek2 nak susu n mengantuk..bagi susu sebotol, trus lena...mengantuk sgt la tu...dlm kul 3 tu diorang dh bertolak ke masjid berdekatan..mula2 nak ikut jugak diorang pegi masjid, tp airis tdo,ngan ujan plak...x jadi la ikut..ssh la nk bergerak nnt..so, tggu je la kt umah..tolong hidang2 makanan sume n tgu je diorang blik dr masjid..ms tu lapar la plak, apalagas pekena mihun goreng dl la.......pastu lupa lak nk mnum air..hehe..ms nk mnum plak ada air teh je kt dpn mata,so tuang la...
tb2 mak ckp "eh yana, mnum teh?"
mama airis "eh, lupa..hehe, mnum sket bleh?"
mak"dah2 mnum sket ja, hang p cari ayaq masak kt dapoq, kembung perut satg mnum teh"
(bese la, bru lps pantang sebulan..hehe)
pas dh selesai majlis tu..kami pn blik la rumah, tak larat la nak tunggu lama2, satg blik malam kesian plak si kecik tu..sebelum balik sempat pekena mihun lg sepinggan..=) blik ja rumah...adusss lapar la plak...apa lagi..cri nsi kat dapur..kenyang perut..hehe (cepat benor rs lapar sekarang..haish, membesarkn bdn je tau)
ms kt sana, sempat la snap 2, 3 keping gambar..tp kualiti kurang memuaskn sbb gn kamera hp jer...
ok la dri xde kn?ngeh3...

airis ngan mak njang (zaty) dia..klau tgkap gmbr mst x dok diam..tu yg jd cmtu

ngan pengantin..gmbar x clear..huhu

see..pandang tempat lain plak

ni la Sakinah..comel budaknya..

hehe...

sarung cincin...abaikan org yg kt belakang tu..penat berdiri kot...

jeng..jeng,..hehe..malam td si airis kn bedong ng mama dia..tgn xreti dok diam..last2 bedong ng kain batik..hamek kaw..senyap..tp kejap je..pastu jd cmni..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


kesian anak mama..hehe..last2 buka gak bedong dia tu..berpeluh2 bdn dia..haha..
lawak la airis ni..
nk panggil yang lain tgk, suma pakat dh tdo..gelak je la sorg2..

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Friday, April 15, 2011

layannnnn...gmbr si kecik airis

~~mcm muka mama dia..hehe~~

~~kembang idung2~~

~~terbeliak biji mata tgk flash~~

~~hmm~~

~~isap jari..hmm sedapnya~~

~~lgi..hehe~~

~~ni lg terbeliak...hehehe~~











ok nk blik dl ni..hehe..babai semua....muahhhhh..from mama airis...=)
p/s: gmbr tunggang terbalik..hehe...apa2 pn layannnn
..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

malas

waaaa...........malasnya nak wat keje...
mlm td sebelum tdo dok pk..nk update apa eh utk blog..
rs cm byk bnda nk share..
nk share psl my wedding...suka suki ms mengandung..detik2 melahirkan airis...ms2 dlm pantang...
leh wat kenang-kenangan..pastu bl dh bertahun bleh bc blik..hehe
tunggu la yer bl ada ms nnt kita update banyak2..

..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

airis mama sayang....

airis ni tiap2 pagi mesti bangun sama2 time mama dia bgun nk pegi keje..
bl celik mata je..tgk muka mama msti senyum...=) meleret2 dia senyum..
dalam hati rs bahagia je tgk senyuman dia..syg airis...
muka dia plak mcm muka kepuasan mcm org yg dpt tdo yg amat lena..
setakat arini bleh kira ngn jari brapa kali ja bl mama dia bgun siap nk p keje, dia tgh tdo...
setiap ari mst dia pn terjg skali..
airis...airis..mama syg airis sgt..
sekarang airis dh pndai isap jari..
bg puting dia xmau..jari pn jari la..asalkn anak mama ni bleh dok senyap..
nk upload gmbr airis isap jari..tp cable fon plak x bwk..
nnt2 la mama airis ni upload yer..
ok la nk wat keje dl ni..nnt klu ada ms..kt update lg...
tata....
..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

Wednesday, April 13, 2011

testing..testing..1,2,3

hmmm...for the 1st time berblogging..sblm ni asik blog walking org lain pny blog
terdetik jg dihati utk tulis blog
tp takut xmampu nk mengarang ayat
sbb ms skolah pn nk karang ayat utk bt karangan pn alahai..ssh je rs..
tp panjang gak karangan tu..hehe..
tp xpe, skng ni nk cuba wat blog plak..harap2 ok la
n dapat berkongsi cerita dengan org lain...
sebenarnya niat nk bt blog ni slps bc blog k.atie n byk lagi blog2 yang lain..
tb2 arini rs nk bt blog tu membuak2 la plak..
trus ng laju2 create akaun utk blog ni..
klau ada apa2 kesilapan harap kwn2 dpt la 
memberi tunjuk ajar kepada insan yg bru belajar ni eh..
ok...that's all..hehe..babai..
ni gmbr my airis utk tatapan semua..(p/s:tetiba je kn...sbnrnya nk try cmne nk boh gmbr dlm ni..hehe)
-
-
-
-
-
-
-
-
nur airis qaisara binti nordin
**my princess**









..SETIAP MANUSIA ADA KEKURANGAN DAN KELEBIHANNYA..TERIMALAH DIRI SEADANYA..

:: SEHATI SEJIWA ::

Daisypath Anniversary tickers

:: YANA JR. ::

Lilypie First Birthday tickers